Naapuritalon kulmassa sijaitsee elintarvikekioski. Täällä asumani viiden vuoden aikana siinä on ollut parikin eri kioskinpitäjää. Kioski on kuitenkin aina ollut tietyllä tavalla korttelin kohtauspaikka: siellä on istuttu kahvilla, ostettu lehtiä, valkattu irtokarkkeja, jätetty lottorivejä, uusittu bussilippuja, vuokrattu leffoja, haettu kaljaa, hengailtu ja juteltu naapureiden kanssa. Noin niin kuin muun muassa. Myyjien kanssa on tultu tutuiksi, ja joidenkin kanssa samaa läppää on joskus muistettu jatkaa pitkiäkin aikoja käynnistä toiseen.

 <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Marraskuun lopussa kaikki muuttui. Yhtenä aamuna kioskin edessä oli kyltti KAHVI + PULLA 2 E. Ihmettelin että mikäs uutuus tämä oikein on. Ohi kävellessäni vilkaisin kioskin sisäpuolelle ja siellä näytti kumman tyhjältä. DVD-hyllyt olivat kadonneet. Niin on kadonnut myös Veikkauksen Online-palvelu. Ja Lehtipiste. Ja oikeastaan kaikki tavarakin. Vain kalja- ja siiderihyllyt täytetään säännöllisesti. Näiden hyödykkeiden lisäksi tarjolla on vain entisen omistajan jäljiltä jääneitä jämäsäilykkeitä ja –karkkeja. Niin ja tietysti jo edellä mainostettua kahvia ja pullaa.

 

Kioskilla on uusi omistaja, kiinalaista syntyperää oleva mies. Tähän asti luulin kiinalaisten sisäistäneen tässä viime vuosina kapitalismin idean varsin hyvin. Siihenhän kuuluu myös yltäkylläisyyden periaate – tyhjät hyllyt ovat huonoa mainosta eivätkä edistä myyntiä. Tämä herra ei ilmeisesti kuitenkaan kuulu joukkoon, vaan valikoima on kuin 80-luvun Bulgariassa.

 

Tätä menoa lähiökioskimme kuolee alta aikayksikön. Ja sen tilalle tulee varmaan kampaamo – niitähän on tämän kadun varrella vasta kuusi kappaletta…