Pari viikkoa sitten telkkarissa näytettiin melkoisen pysäyttävä dokumentti Super Size Me. Olettaisin useimpien tietävän mistä dokkarissa oli kyse, mutta lyhyesti referoituna päähenkilö päätti tehdä testin, mitä tapahtuu jos syö kuukauden ajan pelkkää McDonalds-muonaa. Kaveri oli ennen koetta hyväkuntoinen ja kaikki veriarvot olivat kohdallaan. Jo reilun kahden viikon kuluttua lääkärit suosittelivat kokeen lopettamista veriarvojen huononnuttua dramaattisesti. Koe vietiin kuitenkin loppuun. Ennalleen toipuminen kuukauden mäkkärikuurin jälkeen kesti useita kuukausia.

Olen vuosikaudet boikotoinut pikaruokapaikkoja (pizza on poikkeus). Syynä lähinnä se, että niiden "ruoista" ei todellakaan tule täyteen kuin hetkeksi. Lisäksi en ole koskaan pitänyt hampurilaisista missään muodossa. Mäkkärit, Heset sun muut esittävät mielellään erilaisia taulukoita todisteeksi siitä, että niiden myymä "ruoka" on terveellistä ja ravintoarvoiltaan kilpailukykyistä. Yhtä asiaa ah-niin-täydelliset ravintotaulukot eivät ole pystyneet takaamaan: sitä, että "ruoka" myös pitäisi nälkää.

Pikaruokaan pätee yksi kummallinen lainalaisuus: köyhimmät syövät sitä eniten. Super Size Messä eräät mustat nuorukaiset kertoivat syövänsä hampurilaisia joka päivä. Se on helppo uskoa, sillä ohjelmassa hampurilainen maksoi 69 c. Mitä "oikeaa ruokaa" amerikkalainen vähävarainen saa samalla hinnalla? Suomessakin on tämän tästä euron tarjouksia. Sama omituinen lainalaisuus muuten pätee myös tupakkaan: kehitysmaissa poltetaan eniten maailmassa, ja alemmissa sosiaaliluokissa sauhutellaan enemmän kuin ylemmissä. (Suomessa sen täytyy tosin johtua jostain muusta kuin röökin hinnasta.) Silmiinpistävää oli myös Amerikan 15 lihavimman kaupungin keskittyminen itärannikolle ja etelään - siis osavaltioihin, joissa on paljon mustia ja latinoja.

Super Size Me muistutti mulle myös taas mieleen joskus ammoin lukemani sveitsiläisen Hans U. Hertelin 90-luvun alussa tekemän tutkimuksen, jossa mikroaalloilla lämmitetty tai valmistettu ruoka todettiin terveydelle haitalliseksi. Itse en ole oikein koskaan tykännyt lämmittää sapuskaa mikrossa - siitä tulee vetistä ja omituista. (Joo joo, ite oon omituinen kun koen asian noin.) Kyseinen tutkimus kertoi koruttomasti, että mm. veren hemoglobiiniarvot ja hyvät kolesterolit alenivat. Samoin leukosyyttien määrä väheni. Mikroaallot muuttavat ruoan rakenteen - molekyylit polarisoituvat eli niiden napaisuus muuttuu samansuuntaiseksi. Ravintoaineista tuhoutuu lämmityksen yhteydessä 70-95%. Muiden tutkimusten mukaan on mahdollista, että mikroaallot saavat aikaan ruoansulatushäiriöitä, varmuutta siitä kuitenkaan ei ole. Epäillään myös, että jatkuvasti (paino sanalla "jatkuvasti") mikroruokaa syövillä lapsilla on suurempi riski levottomuuteen ja häiriökäyttäytymiseen. Äidinmaidon lämmittäminen mikrossa kuulostaa tätä taustaa vasten melkoisen riskaabelilta. Mikroaalloilla lämmitetyn ruoan epäillään myös olevan yhtenä syynä lisääntyneeseen rintasyöpään.

Hertel joutui vastaamaan sanoistaan oikeuteen Bernissä v. 1993, kun Sveitsin kodinkonemyyjien liitto tjsp. nosti kanteen tätä vastaan, syynä haitta jonka lausunnot aiheuttivat elinkeinolle, ja hänet tuomittiin pitämään päänsä kiinni jatkossa. Euroopan Ihmisoikeuskomissio kuitenkin kumosi tuomion 1998 katsoen sen mielipiteen vapauden ilmaisemisen vastaiseksi. Sveitsin valtio joutui maksamaan Hertelille korvausta 40000 Sveitsin frangia.

Hertelin tutkimukset eivät kuitenkaan olleet mikään ihan uusi juttu. Neuvostoliitossa oli tutkittu mikroaaltoja jo 50-luvulla ja saatu hälyttäviä tuloksia. Toki sen ajan mikrot saattoivat olla turvateknisesti erilaisia, mutta silti. Mikroaalloilla kuumennetun ruoan todettiin tuhoavan ravintoaineita, lisäävän syöpäriskiä ja aiheuttavan ruoansulatushäiriöitä. Mikroaaltouunit kiellettiin Neuvostoliitossa 1976.

Sinänsä olen ollut hieman yllättynyt siitä, ettei näinkin rankoista tutkimustuloksista ole suuremmin julkisuudessa huudeltu ja keskusteltu - olivat ne sitten oikeita tai vääriä. Toisaalta eipä se oikeastaan kovin suuri ihme ole. Kodinkone- ja einesruokavalmistajat menettäisivät hyvin äkkiä paljon rahaa, ja ylikansallisina konserneina niillä on myös runsaasti vaikutusvaltaa. Miettikääpä huviksenne, millainen vaikutus maailmantalouteen ja koko länsimaiseen elämäntapaan olisi sillä, että esim. 10 % länsimaiden väestöstä lopettaisi kokonaan einesten ja mikroaaltouunien käyttämisen. En ollenkaan epäile, etteikö kiusallisia puheenvuoroja yritetä vaientaa kaikin mahdollisin keinoin.

Olipa totuus mikä tahansa, luotan tässä asiassa omaan intuitiooni. En halua syödä mikrotettua ruokaa, koska koen sen laadullisesti ihan siksi itsekseen. Eineksiä en juuri käytä, ja silloin kun käytän valmistan ne uunissa. Taloudessani ole mikroaaltouunia - eikä tule olemaan. Uskon uunissa tai hellalla valmistetun ruoan joka tapauksessa olevan kaikin tavoin parempaa - ainakin itselleni.