Radio Cityn viimeinen lähetys kuultiin tänään. Aseman lopettaessa päättyi myös iso luku suomalaisen radiotoiminnan historiassa. City oli ensimmäinen paikallisradio ja etenkin ensimmäisten vuosiensa aikana soitti monipuolista ja yllättävää musiikkia ja ravisteli täkäläistä mielipideilmastoa. Tämän näen hyvänä asiana. Itse en Citystä kuitenkaan ole koskaan suuremmin pitänyt. Sen ohjelmissa kulminoitui mielestäni vastenmielinen äijämäinen uho (tosin asemahan viimeisinä vuosinaan profiloituikin julkisesti nimenomaan n. 35-v miesten kanavaksi) sekä sellainen ylimielisyys, jonka muualla Suomessa asuvat valitettavan usein liittävät helsinkiläisiin.

 <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Cityn päädyttyä ylikansallisen radioyhtiön omistukseen ohjelmiston taso laski kuin se kuuluisa lehmän häntä. Soittolistat, vieläpä erittäin lyhyet sellaiset, otettiin käyttöön ja kotoo töihin mentiin toinen toistaan typerämpien juttujen tahdittamina. Tämä ei toki ole ollut pelkästään Cityn synti; jo usean vuoden ajan on kanavalla kuin kanavalla ollut toinen toistaan tyhmempiä jätkiä ja bimboja kertomassa milloin mitäkin puujalkavitsejä ja/tai muka-faktoja ja/tai eritejuttuja. Ja päälle räkänaurut. Radiojuontajien tärkein valintaperuste tuntuukin nykyään olevan taito puhua sisäpiirin läppää ja nauraa omille idioottimaisuuksilleen. City ei ollut tässä suhteessa pahin, mutta synninpäästöäkään ei kyllä tipu.

 

Aiemmin mainituilla Cityn soittolistoilla toistuivat useamman kerran päivässä mm. RHCP, Rainbow, Kolmas Nainen ja Timo Rautiainen. (Työkaverini mielestä myös Iron Maidenia soitettiin aivan liikaa :D) Minusta tämä ei juurikaan eroa NRJ:n, Kissin ja muiden hittikanavien tarjonnasta muutoin kuin rokahtavampien artistien osalta. Sabluuna on kuitenkin sama: tietyt biisit pyörivät voimasoitossa kuukaudesta toiseen. Ketä tämä palvelee? Kun maailma on täynnä hienoja biisejä, niin miksi ihmeessä pitää aina soittaa niitä samaa 25 biisiä? Kuka sitä on pyytänyt? Onko kuuntelijoilta koskaan oikeasti kysytty mielipidettä siitä, millaista ohjelmaa haluttaisiin? Jos kaikki radioasemat soittavat samoja biisejä, niin mistä ihmiset voivat tietää mitä oikeasti haluaisivat kuulla, jos näiden hittilistojen ulkopuolelta ei suostuta soittamaan mitään?

 

Viimeinen oikea suomalainen pop-kulttuuriin painottuva radiokanava kuoli YleQ:n lopetettua taannoin. Oikean toimittajan tekemän ammattitaidolla toimitetun tunnin mittaisen ohjelman tuottaminen on ilmeisesti kalliimpaa kuin parin-kolmen räkättävän tyhjäpään sulkeminen aamu-shown teon ajaksi kolmeksi tunniksi studioon. Esim. Radiomafian alkuaikojen loistavia ohjelmantekijöitä suorastaan savustettiin jossain vaiheessa ulos koko laitoksesta. On varmaan ihan turha enää kuvitellakaan koskaan kuulevansa sen tapaisia laadukkaita ohjelmia kuin esim. Timanttien jäljillä, Café Veijon baari tai Passikuva.

 

Mikäs alun perin olikaan radion tehtävä – informoida, sivistää ja viihdyttää sekä antaa uusia virikkeitä ja ärsykkeitä, vai toimia levymyynnin edistäjänä ja itselleen nauravien moottoriturpien suojatyöpaikkana?

 

Bertolt Brechtin radioteoriasta lyhyesti täällä

Olga K kaipaa Q:ta radiotaivaalta