Urheilussa on monia rasittavia kliseitä, mutta mikään niistä ei varmaan nosta ärsytyskynnystä yhtä paljon kuin sanapari herkkä laji. Tuo lausahdus on liitetty suunnilleen joka ikiseen taito-, voima- ja joukkuelajiin josta olen koskaan lukenut. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Pituushyppy / korkeushyppy / keihäänheitto on herkkä laji. Askelmerkkien pitää osua just eikä melkein kohdalleen, jotta ei astu yli ja saa ylipäätään tuloksen. (Tätä kutsutaan käsittääkseni lajitaidoksi, joka tulee hallita voittaakseen.)

 

Mäkihyppy on herkkä laji. Ponnistuksen on osuttava nanosekunnin tarkkuudella kohdalleen. (Ks. yllä.)

 

Suunnistus on herkkä laji. Karttaa ja kompassia pitää osata lukea oikein ja valita fiksuin reitti. (Ks. yllä.)

 

Viestijuoksu on herkkä laji. Jos kapula putoaa tai tulee vaihtorikko, joukkue hylätään. (Ks. yllä.)

 

Ammunta / jousiammunta on herkkä laji. Tähtäimen on oltava tarkasti tasapainotettu ja tuulen osuuskin pitäisi osata huomioida. (Ks. yllä.)

 

Taitoluistelu on herkkä laji. Esityksen pitää pysyä taimissa musiikin kanssa eikä kaksois-lutzeissa saa kaatua. (Ks. yllä.)

 

Pujottelu on herkkä laji. Pienikin ajoitusvirhe ja lasku päättyy ulosajoon. (Ks. yllä.)

 

Amerikkalainen jalkapallo on herkkä laji. Vastustajan peliä pitää osata lukea ja muuttaa omaa peliä sen mukaan. (Ks. yllä.)

 

Nyrkkeily on herkkä laji. Hetken nukahdus ja suojauksen putoaminen, ja nukahduksesta tuleekin vähän pitempi. (Ks. yllä.)

 

Formula 1 on herkkä laji. Väärä rengasvalinta, huono taktiikka tai virheellinen ajolinja voivat lopettaa kisan. (Ks. yllä.)

 

Jne. Jne. Jne…

 

Että rasittaa! Haluaisinpa kerrankin kuulla, mikä laji ei ole herkkä. Siis missä ratkaisevinta on oma suoritus ja oman pään kestävyys eikä selityksiä haeta (jopa etukäteen) jostain ulkoisista tekijöistä. Mahdollisesti ainoa, joka vastaisi tähän huutoon, olisi ex-keihäänheittäjä Seppo Räty. Hän lausuisi luultavasti jotain tämäntapaista: "Keihäänheitossa oo mitään herkkää prkl, mä meen Halvarin kaa kaljalle. Ai nii joo, Saksa on paska maa."